По-малко оценки и домашни с цел намаляване на натоварването на учениците.

...
По-малко оценки и домашни с цел намаляване на натоварването на учениците.
Коментари Харесай

МОН с нови предложения за намаляване натоварването на учениците

По-малко оценки и домашни за понижаване на натоварването на учениците. Това плануват оферти за промени в учебното образование.

Образователното министерство предлага да се понижи броят на оценките, въз основа на които се образува срочната оценка по съответния предмет и да се вкара предел за броя домашни, които учителите могат да разпореждат на своите възпитаници.

Проектът е импортиран за публично разискване от просветителния министър Галин Цоков. Ако измененията бъдат признати от кабинета, то те могат да влязат в действие още от 15 септември.

Съгласно новите текстове, отвън образователния час учителите могат да оставят на учениците за независимо документално осъществяване от една до три задания.

В началните класове ще могат да се дават до три пъти седмично домашни по български език и литература, както и по математика. Ограничението за останалите предмети е " не повече от един път " за петте образователни дни.

За всички останали класове се плануват две домашни по предмет на седмица, или сумарно по всички предмети – не повече от пет пъти за една образователна седмица, написа в проекто-наредбата.

Учителите няма да имат право да дават задания за документално осъществяване през ваканциите. А изпитването по физическо образование и спорт не може да бъде документално, а единствено посредством на практика умения.

„ Това е крачка към едно изискване за повишение на резултатите. Поне що се отнася до напрежението от непрекъснатото изпитване, до основаване на по-голям интерес, обосноваване на учениците, по-голяма отговорност при осъществяване на дилемите, а не преписване и непрекъсната мисъл за изпит на идващия ден. В образователния час учителят ще има време за методическо многообразие и включване на децата. Тази интензивност би трябвало да докара до по-високи резултати “, сподели пред БТВ заместник-министъра на образованието Емилия Лазарова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР